Recept Soep van aardperen, met tapenade

Ik vind het altijd maar moeilijk om dat ene recept te kiezen, waardoor jij denkt, hé, van dat kookboek wil ik meer weten. Dat gold ook de Soepenparade, een kookboek vol soepen van over de hele wereld. En het is ook nog eens leuk vormgegeven.

Ik vind het daarnaast ook belangrijk om dat gerecht te kiezen dat goed in het seizoen past, waarmee ik het mezelf soms erg moeilijk maak. Dus geen soep van verse tomaten in december, of die spannende Koude aspergesoep die in de  Soepenparade staat.

Nee, in december is het tijd voor aardperen.En nee, dat is geen typefout voor aardappel, het is een heel ander knolletje. Ga er eens naar op zoek en bestel ‘m bij je groentenboer. De smaak zal je verrassen, deze is iets zoet, nootachtig en mild. De tapanade in het recept geeft het geheel lekker pit. Ik heb deze verrassende soep vorig jaar met Kerst geserveerd! 

AARDPERENSOEP MET TAPENADE 
Voor 4-6 personen, naar wens vegetarisch te maken

Ingrediënten:
* 500 gr aardperen
* ca 0,75 liter groenten- of kippebouillon
* 1 tl fijngeraspte citroenschil
* 1 tl asafoutipoeder (of wat komijn, of kerrie)
* peper en zout
Voor de tapenade
* 50 gr ontpitte zwarte olijven
* 1 teen knoflook
* 2 el olijfolie, extra viergine
* 2 à 3 in zout ingelegde ansjovis (vegetariërs laten deze weg)
* 1 el kappertjes
* 2 el citroensap

Bereidingswijze:
Breng de aardperen, ongeschild, in licht gezouten water aan de kook, en laat ca 10 minuten koken. Giet ze af en wrijf dan de schil van de aardperen af.
Snijd de aardperen in stukjes, spoel ze af en doe ze in de pan met bouillon. Breng aan de kook, en laat de aardperen met de deksel op de pan gaar koken.
Maak intussen de tapenade. Snijd de knoflook fijn, en pureer met de olijven, ansjovis, kappertjes, citroensap en olijfolie tot een smeuiige pasta. Voeg eventueel iets meer olie toe, als dat nodig is.
Pureer de aardperen, voeg de geraspte citroenschil en de asoefouti, peper en zout. Laat in de pan weer warm worden, maar pas op dat ie niet aanbakt. Blijf roeren dus!
Serveer de soepen in kommen of soepborden en schep er een beetje van de tapenade op.

Uit het boek: Soepenparade – Elisabeth Luard – Fontaine – isbn: 9789059563568
Koop dit boek in de koken.blog-shop

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of zoek op ingrediënt in het zoekvenster rechtsboven.

Lees ook:Recept Soepje twee in één
Lees ook:Recept Soep met boerenkool en chorizo
Lees ook:Recept uit Moro Londen: Soep van geroosterde pompoen met kaneel
Lees ook:Recept: Witte aspergesoep, maar dan verfijnd
Lees ook:Recept olijvensoep

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept Soep van aardperen, met tapenade

  1. Pingback: Soepenparade | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>